Make Over Bilik Gegirl With IKEA & Kaison =)

Assalamualaikum... Hai =)

Lama sangat rasanya tak update blog ni. Rindu nak wok wek wok wek kat sini macam dulu-dulu. Harapnya lepas ni saya akan raaaajiiin sentiasa menulis di sini =)

Kali ni, excited sangat nak share 'kejayaan' saya dalam projek make over bilik anak dara kami yang tiga orang tu. Setelah 5 tahun duk rumah ni, barulah ada rezeki nak deko-deko... anyway, thanks banyak-banyak kat adik saya Ain sebab sudi dan sanggup susah payah dengan saya...bawak saya ke IKEA, ke Kaison Paradigm... Hehe. Tanpa Ain.. mungkin lambat lagi laaaa projek ni start. Dan, of course big big thanks untuk hubby saya la =) Kalau beliau tak izinkan saya ke IKEA dan Kaison dengan Ain, sure tak menjadi gak projek ni. Senang pergi berdua je ngan Ain. Kalau pergi ramai2 bawak empat orang anak... tak sempat nak memilih jadinya. Hihi. Dan Hubby juga lah yang susah payah tolong realisasi bilik ni =) Tqqqq....

Okey, jomlah tengok gambar-gambar sebelum make over dulu...



Ni suasana biliknya sebelum make over. Bagi saya, warnanya surammm je. Tak ceria, nampak gelap dan... boringggg! Wallpaper tu pun dapat lekat separuh je. Time nak beli lagi, dah takde pulak keluar corak tu. Frust jugalah tapi takpelah... sebab kadang-kadang nampak serabut pulak corak tu. Haha.

Okey, Jom tengok hasil kerja kami suami isteri lepas make over =)

Niat di hati nak angkat satu double bed dan dan satu single bed. Tapi sayang, yang single takde stok masa tu. So, amik double dulu lah. Next visit boleh amik single pulak. Frame katil ni namanya Tarva. Kalau tak suka dengan kaler tu, boleh je nak cat warna kesukaan korang =) Sebenarnya, saya berkenan katil Leirvik...boleh fefeeling princess giteww. Haha... tapi sebab takde saiz single..So, amilk Tarva je lah. Bab katil ni pun, saya tak suka jenis double decker ataupun pull out... tambah pulak syiling bilik ni agak rendah. So saya gabung je la queen & single, janji anak-anak tidur selesa dan nampak ada space sendiri. Tak payah nak tarik2 tilam bawah =) Cuma bilik nampak sempit sikit la.. Tapi takpe, asalkan masih ada space untuk solat pun dah ok =) Untuk tilam, saya ambil Hafslo saiz Queen dan Single. Ada dua jenis.. sederhana pada & padat. Saya ambil yang padat. Tilam memang terpaksa tukar lain sebab tilam sebelum ni agak keras dan dah berbau ucuk acam..haha. Budak2 dah tak selesa tido situ.

Saya bekalkan sorang satu rak dinding tu sebagai salah satu personal space juga.. saya guna Ekby Laiva dan Ekby Stodis. Nanti, sukahati la diorang nak letak Quran ke, gambar ke... apa-apalah. Kalau letak bed side table tepi katil, akan menambah kesempitan bilik. Hihi. Bilik ni share tiga orang. Katil single tu untuk anak ke tiga kitorang yang agak perfectionist. Dia suka bangun malam dan susun selimut bagi centre kiri kanan. Ni kalau share tilam ngan orang lain, mau bergaduh tengah malam. Hehe.

View dari pintu masuk. Cadar ni, saya beli kat IKEA juga... bedsheet beli saiz Queen & Single macam biasa, cuma untuk untuk Quilt cover & Pillowcases amik 3 set single. Atleast walaupun kena kongsi tilam, selimut sendiri-sendiri. Takdelah berebut selimut tengah malam. Kalau beli set ni, jangan lupa beli Quilt nya sekali. Saya amik Quilt Tilkort saiz Single =) Next wishlist, nak tukar kepada bantal hotel pula.

Ruang favourite anak dara... mestilah meja solek. Hihi. Walaupun wardrobe diorang dah ada cermin besar, saya tetap nak buat juga ruang ni.. yelaa..mamanya memahami fitrah anak dara kennnnsss =P
Oleh kerana space yang agak limit dan saya pun nak minimumkan bajet, so kita mix & match jelah. Jenuh juga meng-design. Haha. Untuk ruang ni, saya gunakan Lerberg, Ekne Mirror, Ekby Laiva & Ekby Stodis, Stig Bar Stool serta Bekvam Spice Rack. Lerberg tu buat masa ni kosong je lah dulu.. letak teddy bear je. Kot dah besar nanti, pandai la diorg letak stok makeup masing-masing. Haha.

Untuk dinding, kami guna wallpaper Kaison. Guna hampir enam roll untuk dua dinding ni. Ada extra lagi tu. Huhu. Satu roll wallpaper ni RM19.90. Pasang sendiri je. Jimat sikit =) Agak mencabar juga nak pasangnya sebab dinding tak rata dan dan tak sama. Memang perlukan kesabaran dan mood yang baik serta tenang waktu lekat wallpaper ni. Kalau tak... haha.
Ape pun, yang senget2 tu kami pejam mata jelah... sebab bukan tahap kerja profesional =)

Ruang bersebelahan pintu masuk ni ada wardrobe yang buat sekali dengan Kitchen Cabinet dulu... Wardrobe ni design untuk kegunaan dua orang je. Tapi, disebabkan bilik ni penghuninya ada tiga orang, jadi kenalah buat penambahan dan strategi lain.

Suka sangat dengan mulig IKEA ni. Setel masalah gantung-gantung baju. Jimat ruang. Dalam wardrobe ni dah ada 2 batang penyangkut panjang macam mulig ni. So tambah lagi dua mulig kat dinding ni, boleh la gantung baju untuk tiga orang. Sekarang ni memang style saya nak ringkas dan ala-ala work smart gitew kan... Seluar, baju, kain pakat2 gantung je. Takde dah nak lipat2... Tuala, cadar dan pakaian dalam je la yang berlipat. Jimat masa dan tenaga. Jadi fulltime housewife pun kena pandai2 minimize kan kerja. Kalau tak, letih la sorang-sorang. Hahaa... Stool putih tu untuk kegunaan si anak sulung capai baju dia sebab penyangkut untuk dia yang paling atas tu. Saya silap la... Patutnya saya beli Bevkam Step Stool, tinggi sikit boleh panjat...

Okey... settle make over kali ni. Puas hati dapat siapkan bilik ni. Saya ambil masa seminggu untuk planning susun atur, tema dan bajet, shopping dalam masa kurang satu hari, siapkan semua ni amik masa dua minggu lebih. Semua barang2 termasuk katil dan tilam-tilam tu, angkut guna Honda City je... penuh satu kereta. Hehe. Sebab tu kena pergi IKEA berdua je. Haha.

Sekarang nampak bilik ni lebih terang, ceria dan best. Kerja kemas katil pun jadi lagi senang sebab bedsheet ni melekat elok kat tilam. Tak payah dah nak susah2 tarik2 bagi tegang. Kerja saya pun makin kurang sebab tak payah nak melipat kain... pakat gantung je =D Thanks kepada Cik Mulig. Hehe.

Terima kasih sudi baca entry ni.. Terima kasih pada warga FB group Kelab Dekorasi Ikea Malaysia yang banyak bagi inspirasi. Next projek, bilik boboy pulak. Tapi maybe dua tahun akan datang la start buat =) 
See you soon =)

0 Yang Cantik Jelita Komen:

Post a Comment