Grand Lexis, Port Dickson Part 2

Assalamualaikum..

Entri sebelum ni ada kisah ke Grand Lexis utk kali pertama. Kali ni pergi untuk kali ke dua pada 21 dan 22 Disember 2014. Dan sama macam sebelum ni, kami guna voucher Matta Fair. Kali ni pergi secara beramai-ramai.. bawak mak ayah dan adik beradik. Confident sangat bawak ramai sebab last time pergi kan, bilik katil king dua biji =)

Kebetulan, mak ayah dan dua adik lelaki baru balik dari Jogjakarta.. so langsung la sambung bercuti ke PD pulak.


Setel check in, kami dibawa ke bilik menaik buggy. Haihhh.. jauhnya. Lain macam je jalan yang di bawak. Sampai ke wing water villas. Pelik, pelik. Voucher kami bukan bilik atas laut. Then, buka je pintu... tengok-tengok cuma ada sebiji je katil king. Aikk? ape dah jadi? Kenapa tak sama macam last time?


Kolam pun macam kecik sket dari sebelum ni. Dan... tak sedalam sebelum ni. Air kolam yang ni, atas sikit je dari pinggang saya. Anak sulung saya boleh berdiri je dalam kolam ni. Paras leher dia. Hmmmm.....

Cuma, yang menariknya bilik ni ada pantry sendiri.


Ruang toilet.

Yang menarik lagi, toilet dia agak privasi dan ada kunci. Tak macam bilik sebelum ni. Tapi silapnya, kunci bilik mandi dia x elok. Tak boleh kunci dengan sempurna. Tapi, bab cermin kabur ni mmg terpaksa guna cara tampal surat khabar. Sebab nak jada privasi famili kan. So kali ni mmg saya dah standby surat khabar lama dan saletip. Hehe.

Permandangan kolam dari ruang tandas. Boleh terjun tiruk dari sini je. Hehe. Bilik ni oklah jugak sebab lepas naik dari kolam terus ke bilik air. So takde la bilik basah sangat.

Masa sampai, air tengah pasang. Bebudak memang suka sangat duk kat sini.

Bila datang ramai-ramai, confirm la susah nak dpt tempat sidai towel,kan. So.. kitorg sidai kat situuuu. Haha. Total ahli menginap malam tu ialah dekat 10 org kot.

Kat pantry dia dah tersedia bahan untuk mencuci.


Oh ye, petang tu, masa check ini hanya ada saya, suami, anak2 dan adik perempuan saya seorang. Rombongan mak ayah dan adik2 lain belum sampai sebab katanya nak pusing2 PD... melawat muzium tentera etc. Jadi, sementara tunggu diorg sampai, sambil anak dan suami dan adik sorg tu mandi kolam, saya saya prepare sket minum petang yag dibawa dari rumah. Creampuff tu, saya buat pagi sebelum ke PD. Pau, beli tepi jalan je kat area Sepang. Makanan dalam kotak tu, mak beli di Jogjakarta. Jug, teh uncang, gula, cawan polisterin semua bawa dari rumah.

Malam tu, pun makan dalam bilik je tau. Semua makanan bawa dari rumah. Saya masakkan ayam masak kicap. Sayur just ulam-ulam, makan bersama sambal tempoyak. Periuk nasi dan beras bawa siap2 dari rumah. Pinggan polisterin, sudu plastik pun bawak. Alhamdulillah berselera dan kenyang semuanya. Jimat pun jimat. Hehe.

Lepas settle makan malam, saya dan suami serta anak-anak tinggalkan famili di Grand Lexis. Kami keluar sebelum 11 malam sbb, buggy hanya beroperasi sehingga 11malam. Nak menapak ke parking memang jauh dari bilik. Kami menyewa di Langit Langi, 10km kot dari Grand Lexis. Mujur gak la suami dah prepare bilik lain. Kalau tak, mmg takde tempat tido sebab katil ada satu je. Mujur gak kami bawak satu toto utk famili malam tu. So, nilah bilik kami, Tidur berlima atas katil queen ni. Hehe.

Bilik ni simple tapi not bad. Cuma cerek letrik tak disediakan. Kalau nak air panas, kena ambil kat ruang depan lif.

Keunikan pintu toilet dan pintu almari bilik ni. Pintu berkongsi. Kalau tutup pintu toilet, almari ternganga. Tapi, bila macam ni.. senang nak sidai towel kan.

Suasana koridor hotel.

Yang menarik lagi tentang  Hotel ni, walaupun ianya hotel bajet, tapi tetap ada kolam renang. Best,kan. Hotel ni tepi jalan je.

Suasana lobi hotel. Bila tengok je suasana dan hiasan dia, kita boleh kenal yang ni boutique hotel. So, bole check jenis2 bilik yang disediakan. Kami memang ambil bilik paling murah sbb just nak tidur satu malam. Awal pagi dan check out utk ke Grand Lexis semula. Sarapan disediakan juga di hotel ni, walaupun hidangan nya simple tp not bad =)

View dari tepi jalan. Hotel ni berdepan dengan Petronas.

Sampai je di Grand Lexis, mak dah sediakan sarapan. Hehe. Sarapan pun bawak dari rumah tau! Main menu nya ialah sandwich. Tapi dah top up dengan makanan semalam. Jadi la banyak. Minum air teh susu. Hebat, kan.

Di sebabkan kat Langit Langi tadi anak2 saya dah sarapan, diorg terus je terjun kolam. Tak peduli dah nak makan.

 Pagi ni air surut.... 

Depan bilik.... masa ni dah nak check out.


Famili kesayangan saya... =)

Antara ahli yang menginap di bilik ni selama 2 hari 1 malam. Kalau ikutkan ada ada satu famili lagi ~ adik saya dan isteri serta anak seorang. Tapi lepas breakfast tadi dah balik ke Melaka sebab ada appointment. Oh ye, ada lagi sepupu anak2 saya dua org tadi, tapi lepas bfast td dah balik..mak ayah nya jemput. Pun nak ke melaka gak. Hehe. Haa... ramai, kan.

Cantik nombor bilik kami.

Tamat sudah kisah Grand Lexis. Seronok dapat stay bilik yang ada private pool. Seronok dapat datang dua kali. Seronok dapat bawa famili. Tapi yang tak seronoknya bila bilik yang kita dapat tak seperti yang kita bayangkan. Ye laa.. saya bayangkan akan dapat bilik macam sebelum ni. Selesa sikit. Saya rasa, maybe bilik tak cukup ke apa.. so, digantikan dengan bilik yang ni. Walau apapun, tetap satu pengalaman indah sebab merasa gak la bilik atas laut ekkkkk.

Diharapkan, dari entry ni dapat la bagi sikit idea buat kawan-kawan yang berhajat nak ke sana ya.

Kawan-kawan juga boleh check website AGODA untuk survey harga promosi Grand Lexis

8 Yang Cantik Jelita Komen:

  1. Salam..thxs 4 sharing..tp nk tanya skit la..waktu check in tu dia org ada tanya x berapa org nk masuk bilik? Sbb sy ada beli dgn agoda..kat situ ada t&c..3&4 person ada charges utk bedding

    ReplyDelete
  2. Ye ke..sy risau gak..da la bilik mhl..kang xtra charge..berapa plak jdnya kan..lg 1 tkt..dia letak 1 katil je..dlm gmbr 2 katil

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untuk bilik yang tu, mmg dia letak 1 katil. Untuk first time kami pergi (http://www.aainaa-nadirah.com/2015/01/grand-lexis-port-dickson-part-1.html) bilik Deluxe Suite Pool Villa, memang ada 2 katil. Time check in, ada borang suruh isi nama tetamu. Saya just isi 2 nama sahaja & memang dia x check pun.

      Delete
    2. Ok la mcm tu..kene pandai trick skit..tq ya

      Delete
  3. Memang menarik tempat ni.. saya sekeluarga pun dah stay kat sini weekend yang lepas.. amat berbaloi dan fully recommended..

    Jemput baca pengalaman kami ber'jakuzi' kat sini.. :)

    http://miaqaisarah.com/2015/05/10/langit-langi-butik-hotel-yang-best-di-port-dickson/

    ReplyDelete
  4. thanks for sharing. senang nak buat review

    ReplyDelete