Menyusukan Anak Dan Berpuasa, Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, hari ni hari ke tiga berpuasa. Di facebook, saya lihat ramai kawan-kawan yang menyusukan anak mula update status bagaimana nak kekalkan production susu. Risau susu tak cukup masa bulan puasa ni. Alhamdulillah, anda ibu yang sangat prihatin dengan keperluan anak. Dan sesungguhnya, anda ibu yang penyayang. Thumbs up!

Mengimbas kenangan dua tahun lepas. Ketika saya masih gigih menyusukan anak ke tiga saya. Nur Amirah Hannani. Ketika itu, saya masih lagi bekerja dan anak saya masih belum bercampur susu formula, dan tak mahu susu formula. Hehe. Alhamdulillah sekarang umurnya dah 2 tahun. Dalam proses wean off. Tapi masih bf sekali sekala =)

Saya mula jatuh cinta dengan produk Shaklee masa kali pertama mencuba Breastfeeding Set. Saya beli dari seorg kawan. Beliau mencadangkan Set Advanced. Kerana ada Performance Max di situ utk mengelakkan badan dehidrate dan kekal 'lembab'. Masa itu, saya bukanlah ada masalah susu kurang atau susu cair atau apa-apa masalah biasa ibu hadapi. Tapi, saya mencuba untuk diri sendiri. Saya kenal diri saya yang agak memilih makanan dan jenis tak banyak makan. Makanan yang diambil seharian pun tak seimbang. Hehe. Atas sebab itu saya memilih vitamin Shaklee kerana percaya pada originality dan pure vitamin yang dibekalkan. Ya, saya perlukan Protein, B Complex, Multivitamin, Vitamin C, Kalsium untuk top up keperluan nutrien dalam badan. Kerana saya masih ingat kata-kata seseorang.. Sekiranya badan kita kekurangan bahan mentah untuk menghasil susu, bagaimana untuk badan kita menghasilkan susu dengan baik? Contoh konsep sebuah kilang. Ambil contoh kilang roti. Bahan mentah nak buat roti tak cukup. Dapat ke nak hasilkan roti yang sedap dan menepati piawaian. tak, kan?

Iya, komposisi susu kita tetap akan sesuai dengan anak kita. Tetap akan bekalkan susu berkualiti untuk anak. Tapi bagaimana dengan tubuh ibu? Akibat ibu kekurangan bahan mentah dari sumber makanan tadi, badan kita akan mula menyerap kalsium dari tulang, gigi, protein akan diserap dari tisu kulit dan sebagaimananya. Masa tu, mulalah para ibu komplen penat, lesu, kering dan sebagainya. Terutamanya di bulan Ramadhan. Akibatnya juga, ibu mudah nampak lebih 'berusia' kerana kehilangan kolagen penting. Bukankah penampilan ibu juga masih penting buat ayah?

Berapa ramai kaum ibu yang mengambil diet seimbang ketika bersahur dan berbuka? Adakah menepati saranan KKM? Adakah kita ambil buah dan sayur yang banyak ketika bersahur dan berbuka? Kebiasaan kita kurang berselera ketika bersahur,kan? Makanan diambil cuma sedikit dan kadang-kadang sekadar syarat. Maka, di sinilah saya buat keputusan untuk amalkan vitamin Shaklee. Alhamdulillah, sudah 2 tahun saya masih amalkan vitamin yang sama =)

Selain dari vitamin Shaklee, saya tetap tidak mengabaikan pengambilan kurma dan air masak. Kebiasaanya, saya suka blend kurma bersama ESP + Meal Shakes + susu segar. Ada kalanya saya tambahkan badam. Rasanya sedap dan hasilnya mengagumkan =D

Vitamin yang masih saya amalkan sehingga kini.

Alhamdulillah, produksi susu saya ketika berpuasa tidak terjejas. Mengepam di waktu ofis, 3x kali sehari tidak mengganggu pengeluaran susu. Masih dapat amaun yang sama ketika tidak berpuasa. Malah kadang-kadang dapat lebih =) Badan kekal bertenaga sepanjang waktu kerja. Balik rumah masih cergas memasak untuk berbuka. Seronok, kan? Biasanya ramai ibu kecundang dalam usaha menyusukan anak sehingga 2 tahun pada bulan puasa. Namun, jgn jadikan alasan berpuasa sbg halangan untuk menyusukan. Nikmat dunia ni Allag bagi banyak. Tinggal kita nak grab dan gunakan mana yang sesuai dgn kita.

Selain dari pengambil diet seimbang dan suplemen, konsep demand and suppy jangan sesekali diabaikan. Mesti follow jadual penyusuan dan mengepam untuk pastikan otak dan badan mendapat isyarat yang sama dan konsisten. Sekiranya di bulan puasa kita mula skip jadual mengepam dan malas mengepam dengan alasan "tak banyak susu yang keluar", anda dah silap besar. Biarlah susu keluar sikit ketika mengepam. Tak apa. Sebab kita kena 'bercakap' dgn tubuh sendiri dan yakin ada rezeki untuk anak yang Allah dah beri.

Pengambilan air putih secukupnya sangat penting. Selepas berbuka, minumlah air putih setiap jam. Ia akan bantu badan kita menerima air yang cukup walaupun berpuasa.

Saya doakan lebih ramai kaum ibu dapat terus berpuasa dan menyusukan anak dengan baik pada Ramadhan kali ini. InsyaAllah, ibu sekarang sudah bijak memilih dan menentukan apa yang terbaik utk anak dan ibu =)

Mahu dapatkan set ini? Jangan segan hubungi saya dan saya akan kongsikan kebaikan dan cara pengambilan set ini. Anda juga boleh dapatkan dari pengedar-pengedar kumpulan saya =)


Lagi Testimoni. Klik Di sini

Hubungi saya untuk mendapatkan ready stock, konsultasi percuma, harga istimewa menepati bajet & keistimewaan sebagai pelanggan aainaa-nadirah.com
ATAU
Klik di bawah untuk pembelian secara online menggunakan kad kredit/ kad debit. Anda tetap akan menikmati After Sales Services dari aainaa-nadirah.com

0 Yang Cantik Jelita Komen:

Post a Comment