Cara Solat Terawih Sendirian

Assalamualaikum..


Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan Kareem. Alhamdulillah, bertemu lagi kita dengan Ramadhan kali ini. Panjatkan setinggi-tinggi kesyukuran, insafi hamba NYA yang tiada bersama kita menyambut Ramadhan kali ni. Seharusnya kita menikmati Ramadhan kali ni dengan sepenuh hati. Kerana, kita tak pasti lagi akan bertemu lagi Ramadhan akan datang.

Atas sebab ni, saya cuba cari info berkenaan Solat Terawih bersendirian. Sebab, fahamlah.. ramai golongan ibu yang ada anak kecil agak susah nak ke Masjid untuk berjemaah. Solat sunat Terawih bukanlah wajib tapi sunat yang dituntut. Dalam setahun, ada 30 hari je nak buat. Rugi sangat tak dapat grab peluang kan. Sebenarnya yang paling beruntung ialah golongan lelaki sbb takde keuzuran, boleh lengkapkan terawih sepanjang Ramadhan secara jemaah. Jadi kaum adam, rebutlah peluang bulan mulia ini. Semoga akan diberi kemuliaan oleh Allah. Kaum hawa... jangan sedih, bermula tahun ini, kita buat sendiri di rumah ya =)

Terima kasih tuan blog, saya copy paste dari http://www.islamituindah.my Semoga ilmu yang dikongsikan bermanfaat untuk semua.

Soalan; saya ada dua soalan;

1 ) Bagaimana nak buat solat taraweh bersendirian?
2 ) Adakah selawat selepas setiap 2 rakaat solat taraweh itu perlu dan macamana kalau tidak buat dan cara melakukanya (tidak berselawat)

Jawapan;

1. Solat terawih sama seperti solat-solat sunat yang lain yang biasa kita lakukan, iaitu ditunaikan dua-dua rakaat dengan bermula dari takbir dan diakhiri dengan memberi salam. Ketika hendak solat, niatkan di dalam hati untuk mengerjakan solat terawih atau qiyam Ramadhan, kemudian lakukan solat sebagaimana biasa. Bacaan-bacaan di dalam solat juga sebagaimana yang biasa dibaca dalam solat-solat yang lain. Kesimpulannya, yang berbeza dalam solat terawih ini ialah niatnya sahaja. Adapun rukun-rukun dan sunat-sunat di dalam solat, ia sama seperti dalam solat-solat yang lain. Oleh kerana solat terawih dilakukan dua-dua rakaat, maka setiap dua rakaat hendaklah memberi salam dan kemudian bangun mengerjakan lagi dua rakaat hinggalah sempurna bilangan rakaat yang dikehendaki (lapan, dua puluh atau sebagainya).

2. Adapun berselawat selepas setiap dua rakaat, ia tidaklah wajib dan tidak mencacatkan solat terawih jika tidak melakukannya. Amalan berselawat itu hanya dilakukan sebagai selingan antara dua-dua rakaat solat untuk memberi kerehatan sesuai dengan nama solat itu “Solat Terawih”. Ia bukanlah sabit dari amalan Nabi s.a.w. secara khusus. Jika kita tidak berselawat, kita boleh menggantinya dengan ibadah-ibadah yang lain seperti berzikir, berdoa, membaca al-Quran, bertazkirah dan sebagainya. Dan harus juga kita meneruskan solat tanpa menyelanginya dengan sebarang ibadah yang lain.
Untuk mendapatkan maklumat yang lebih lengkap tentang solat terawih, sila baca di blog Laman Fiqh Anda (http://fiqh-am.blogspot.com/).

Wallahu a’lam.0 Yang Cantik Jelita Komen:

Post a Comment