Make Over Bilik Gegirl With IKEA & Kaison =)

Assalamualaikum... Hai =)

Lama sangat rasanya tak update blog ni. Rindu nak wok wek wok wek kat sini macam dulu-dulu. Harapnya lepas ni saya akan raaaajiiin sentiasa menulis di sini =)

Kali ni, excited sangat nak share 'kejayaan' saya dalam projek make over bilik anak dara kami yang tiga orang tu. Setelah 5 tahun duk rumah ni, barulah ada rezeki nak deko-deko... anyway, thanks banyak-banyak kat adik saya Ain sebab sudi dan sanggup susah payah dengan saya...bawak saya ke IKEA, ke Kaison Paradigm... Hehe. Tanpa Ain.. mungkin lambat lagi laaaa projek ni start. Dan, of course big big thanks untuk hubby saya la =) Kalau beliau tak izinkan saya ke IKEA dan Kaison dengan Ain, sure tak menjadi gak projek ni. Senang pergi berdua je ngan Ain. Kalau pergi ramai2 bawak empat orang anak... tak sempat nak memilih jadinya. Hihi. Dan Hubby juga lah yang susah payah tolong realisasi bilik ni =) Tqqqq....

Okey, jomlah tengok gambar-gambar sebelum make over dulu...



Ni suasana biliknya sebelum make over. Bagi saya, warnanya surammm je. Tak ceria, nampak gelap dan... boringggg! Wallpaper tu pun dapat lekat separuh je. Time nak beli lagi, dah takde pulak keluar corak tu. Frust jugalah tapi takpelah... sebab kadang-kadang nampak serabut pulak corak tu. Haha.

Okey, Jom tengok hasil kerja kami suami isteri lepas make over =)

Niat di hati nak angkat satu double bed dan dan satu single bed. Tapi sayang, yang single takde stok masa tu. So, amik double dulu lah. Next visit boleh amik single pulak. Frame katil ni namanya Tarva. Kalau tak suka dengan kaler tu, boleh je nak cat warna kesukaan korang =) Sebenarnya, saya berkenan katil Leirvik...boleh fefeeling princess giteww. Haha... tapi sebab takde saiz single..So, amilk Tarva je lah. Bab katil ni pun, saya tak suka jenis double decker ataupun pull out... tambah pulak syiling bilik ni agak rendah. So saya gabung je la queen & single, janji anak-anak tidur selesa dan nampak ada space sendiri. Tak payah nak tarik2 tilam bawah =) Cuma bilik nampak sempit sikit la.. Tapi takpe, asalkan masih ada space untuk solat pun dah ok =) Untuk tilam, saya ambil Hafslo saiz Queen dan Single. Ada dua jenis.. sederhana pada & padat. Saya ambil yang padat. Tilam memang terpaksa tukar lain sebab tilam sebelum ni agak keras dan dah berbau ucuk acam..haha. Budak2 dah tak selesa tido situ.

Saya bekalkan sorang satu rak dinding tu sebagai salah satu personal space juga.. saya guna Ekby Laiva dan Ekby Stodis. Nanti, sukahati la diorang nak letak Quran ke, gambar ke... apa-apalah. Kalau letak bed side table tepi katil, akan menambah kesempitan bilik. Hihi. Bilik ni share tiga orang. Katil single tu untuk anak ke tiga kitorang yang agak perfectionist. Dia suka bangun malam dan susun selimut bagi centre kiri kanan. Ni kalau share tilam ngan orang lain, mau bergaduh tengah malam. Hehe.

View dari pintu masuk. Cadar ni, saya beli kat IKEA juga... bedsheet beli saiz Queen & Single macam biasa, cuma untuk untuk Quilt cover & Pillowcases amik 3 set single. Atleast walaupun kena kongsi tilam, selimut sendiri-sendiri. Takdelah berebut selimut tengah malam. Kalau beli set ni, jangan lupa beli Quilt nya sekali. Saya amik Quilt Tilkort saiz Single =) Next wishlist, nak tukar kepada bantal hotel pula.

Ruang favourite anak dara... mestilah meja solek. Hihi. Walaupun wardrobe diorang dah ada cermin besar, saya tetap nak buat juga ruang ni.. yelaa..mamanya memahami fitrah anak dara kennnnsss =P
Oleh kerana space yang agak limit dan saya pun nak minimumkan bajet, so kita mix & match jelah. Jenuh juga meng-design. Haha. Untuk ruang ni, saya gunakan Lerberg, Ekne Mirror, Ekby Laiva & Ekby Stodis, Stig Bar Stool serta Bekvam Spice Rack. Lerberg tu buat masa ni kosong je lah dulu.. letak teddy bear je. Kot dah besar nanti, pandai la diorg letak stok makeup masing-masing. Haha.

Untuk dinding, kami guna wallpaper Kaison. Guna hampir enam roll untuk dua dinding ni. Ada extra lagi tu. Huhu. Satu roll wallpaper ni RM19.90. Pasang sendiri je. Jimat sikit =) Agak mencabar juga nak pasangnya sebab dinding tak rata dan dan tak sama. Memang perlukan kesabaran dan mood yang baik serta tenang waktu lekat wallpaper ni. Kalau tak... haha.
Ape pun, yang senget2 tu kami pejam mata jelah... sebab bukan tahap kerja profesional =)

Ruang bersebelahan pintu masuk ni ada wardrobe yang buat sekali dengan Kitchen Cabinet dulu... Wardrobe ni design untuk kegunaan dua orang je. Tapi, disebabkan bilik ni penghuninya ada tiga orang, jadi kenalah buat penambahan dan strategi lain.

Suka sangat dengan mulig IKEA ni. Setel masalah gantung-gantung baju. Jimat ruang. Dalam wardrobe ni dah ada 2 batang penyangkut panjang macam mulig ni. So tambah lagi dua mulig kat dinding ni, boleh la gantung baju untuk tiga orang. Sekarang ni memang style saya nak ringkas dan ala-ala work smart gitew kan... Seluar, baju, kain pakat2 gantung je. Takde dah nak lipat2... Tuala, cadar dan pakaian dalam je la yang berlipat. Jimat masa dan tenaga. Jadi fulltime housewife pun kena pandai2 minimize kan kerja. Kalau tak, letih la sorang-sorang. Hahaa... Stool putih tu untuk kegunaan si anak sulung capai baju dia sebab penyangkut untuk dia yang paling atas tu. Saya silap la... Patutnya saya beli Bevkam Step Stool, tinggi sikit boleh panjat...

Okey... settle make over kali ni. Puas hati dapat siapkan bilik ni. Saya ambil masa seminggu untuk planning susun atur, tema dan bajet, shopping dalam masa kurang satu hari, siapkan semua ni amik masa dua minggu lebih. Semua barang2 termasuk katil dan tilam-tilam tu, angkut guna Honda City je... penuh satu kereta. Hehe. Sebab tu kena pergi IKEA berdua je. Haha.

Sekarang nampak bilik ni lebih terang, ceria dan best. Kerja kemas katil pun jadi lagi senang sebab bedsheet ni melekat elok kat tilam. Tak payah dah nak susah2 tarik2 bagi tegang. Kerja saya pun makin kurang sebab tak payah nak melipat kain... pakat gantung je =D Thanks kepada Cik Mulig. Hehe.

Terima kasih sudi baca entry ni.. Terima kasih pada warga FB group Kelab Dekorasi Ikea Malaysia yang banyak bagi inspirasi. Next projek, bilik boboy pulak. Tapi maybe dua tahun akan datang la start buat =) 
See you soon =)

Assalamualaikum...
Berita baik buat uolls yang mendaftar sebagai Ahli Shaklee bulan ni =)


Mendaftar sebagai ahli Shaklee dengan pembelian minumum 100uv, uolls layak beli shaker yang cantik ni pada harga RM19.08. Harga retail shaker ni RM33.90

Nak beli apa untuk cukupkan 100uv tu? Beli Vitalea, Vita C, B Complex, Ostematrix & ESP pun dah cukup 100uv tau. Tambah RM68.90 untuk keahlian, RM10,60 untuk postage dan RM19.08 untuk dapatkan shaker ni =)

Apa tunggu lagi? Jom hubungi saya untuk maklumat lanjut ya =)

Tarikh Luput Dan Suplements

TARIKH LUPUT DAN SUPPLEMENTS 



Menurut FDA, supplement sebenarnya tiada tarikh tamat tempoh. Walaubagaimanapun syarikat pengeluar supplement meletakkan tarikh expired date supaya pengguna makan mengikut aturan yang diberi secara konsisten sebelum tarikh expiry kerana semakin lama kekuatan manfaat supplement akan berkurangan.

Tarikh tamat tempoh juga sebenarnya sebagai tanda aras tempoh masa kepada peniaga supaya tidak lagi meletakkan produk mereka di rak jualan dan juga dijual kepada pelanggan.

Dan kalau produk Shaklee, sila ambil perhatian dan jangan terus buang. Perhati balik tarikh tamat tempoh produk vitamin itu. Contoh kalau tarikh expirednya 28JAN2015. Jangan Buang.

Anda masih boleh makan dengan hati yang gembira, selamat tanpa masalah keracunan makanan malah mendapat khasiat daripada makanan supplement tersebut.

DENGAN SYARAT!!

Apabila anda dah buka vitamin Shaklee tu, seelok-eloknya simpan dalam peti ais. Untuk pelihara kondisi produk supplement tu. Selagi warna, bentuk, bau, rasa (ada ke yang sanggup kunyah kecuali yang chewable vitamin je tu pun untuk kanak-kanak) tak berubah.

Credit : Jannatul Izzati


Benarkah Kebanyakan Penyakit Jasmani Adalah Disebabkan Penyakit Rohani?

Seorang Profesor Muslim di Jepun melakukan penyelidikan yang luar biasa, hasil kajiannya mendapati bahawa kebanyakan penyakit jasmani adalah disebabkan penyakit rohani  :...

1.Ternyata masalah appendix bukan hanya diakibatkan karena kesalahan pola makan, tapi justru lebih didominasi karena stress/jiwa tertekan.

2. Hypertensi bukan hanya diakibatkan oleh terlalu banyak mengambil makanan yang masin, tapi lebih dominan karena kesalahan dalam mengurus emosi.

3. Kolesterol bukan hanya diakibatkan oleh makanan berlemak, tapi rasa malas berlebih yang lebih dominan menimbun lemak.

4. Asthma bukan hanya kerana terganggunya bekalan oksigen ke paru-paru, tapi sering merasa sedih yang membuat kerja paru-paru tidak stabil.

5. Diabetes bukan hanya kerana terlalu banyak mengambil glucousa, tapi sikap egois dan keras kepala yang mengganggu fungsi pankreas.

6. penyakit liver (hati) bukan hanya karena kesalahan pola tidur, tapi sifat suudzon(sangka buruk) kepada orang lain yang justru merosakkan hati kita.

7. Jantung koroner bukan hanya diakibatkan oleh sumbatan pada aliran darah ke jantung, tapi jarang sedekah membuat jantung kita kurang merasakan ketenangan, sehingga detaknya tidak stabil.

Dan masih banyak lagi, intinya faktor penyebab penyakit adalah kerana masalah

- *Spiritual* 50%
- *Psikis* 25%
- *Sosial* 15%
- *Fisik* 10%

Maka benarlah firman Allah 
Dan apa saja musibah yang menimpa kamu maka adalah disebabkan oleh perbuatan tanganmu sendiri, dan Allah memaafkan sebagian besar dari kesalahan-kesalahanmu. Dan kamu tidak dapat melepaskan diri (dari azab Allah) di muka bumi, dan kamu tidak memperoleh seorang pelindung dan tidak pula penolong selain Allah. QS: As-Syuura 42 :30-31

Jadi kalau kita ingin selalu sehat, perbaiki diri kita, fikiran kita, terutama hati kita dari penyakit hati, hasad, hasad, iri, dengki, dendam, fitnah, ghibah, riya, ujub, ego, sedih, marah, takabbur sombong, angkuh, keakuan diri dan lain-lain.

#copypaste

Limited Stock - Vitalea Iron Formula

Assalamualaikum dan Hai...

Confius aaii.. kenapa lately ni Vitalea Shaklee ni cepat sangat susut. Emm.. mungkin lah sebab hot item di Shaklee. Antara produk yang menghimpunkan begituuuuu banyak nutrien dalam satu tablet. Vitalea ni dikenali sebagai multivitamin Shaklee. Yang best nya lagi, ada formula iron sekali. Buat ibu-ibu yang sedang hamil, sangat bagus consume Vitalea ni sebab segala zat dan nutrisi perlu, ada dalam satu tablet Vitalea ni. Kalau ibu-ibu yang ada masalah HB low pun sangat sangat digalakkan consume atleast 2 tablet sehari.

Nak dapatkan Vitalea sebelum kehabisan stok, jangan segan-segan contact Aaii ye.. 

Harga : RM88.75
Postage : RM8.00

Manfaat Utama Lecithin Shaklee

Assalamualaikum dan Hai =)

Lecithin Shaklee di ekstrak dari kacang soya organik bukan GMO. Dalam setiap kapsul megandungi 520mg lecithin soya termasuk 80mg kolin dan 48mg inositol. Lecithin yang dirembeskan oleh tubuh akan menghasilkan acetyl-kolin, inositol, fosforus dan lemak tak tepu.

Manfaat Utama : 
  • Menyerap vitamin yang larut lemak - membantu tubuh dalam menyerap vitamin A, D, E, K yang larut lemak
  • Melindungi hati - menghalang enapan lemak di hati, sirosis hati dan hati berlemak. Juga membantu memulihkan kesihatan hati
  • Pemecahan lemak dan kolesterol - lecithin bertindak sebagai "pembersih" salur darah. Pengambilan tambahan membantu mengemulsi dan metabolisma lemak, kolesterol dan trigliserid di dalam tubuh
  • Pelangsingan - menghalang obesiti. Pengambilan dalam kuantiti yang banyak mempercepatkan pembakaran lemak untuk kesan pelansingan yang seimbang
  • Mencantikkan otot dan kulit - membentuk membran sel, melembabkan dan menghaluskan kulit untuk kulit yang cantik, mengaktifkan metabolisma sel dan melambatkan penuaan
  • Memperbaiki alergi - menghalang platlet darah dari mengaktifkan tisu gegelung di dalam salur darah, seterusnya mempertingkatkan alergi seperti penyakit kulit - dermatitis, demam alergi
  • Menghalang kejadian batu karang - 90% dari batu karang terjadi dari kolesterol. Lecithin mengemulsi kolesterol berlebihan untuk menyekat kejadian batu karang
  • Mempertingkatkan daya ingatan dan meringankan stress - mengandungi kolin yang membentuk penghantar untuk saraf kranial yang mempertingkatkan kuasa pembelajaran, memperbaiki daya ingatan, menghalang Alzheimer dan meringankan stress. Wanita hamil harus mengambil jumlah lecithin yang secukupnya untuk pembesaran sihat janin
  • Menghalang tekanan darah tinggi - memperbaiki tekanan darah tinggi dengan menghalang arteriosklerosis, menggalakkan peredaran darah
  • Memperbaiki prostat lelaki - kajian telah membuktikan masalah prostat dan urethra lelaki dapat diperbaiki dengan pengambilan lecithin dalam kuantiti yang banyak
  • Meringankan sembelit - lecithin adalah pelembut najis yang berkesan. Ianya melembabkan usus dan meleraikan toksin di dalam usus
Cadangan :

Untuk pemeliharaan kesihatan : 2 kali sehari, 3 kapsul setiap kali (sebelum atau selepas makan)

Untuk pelansingan, tekanan darah tinggi, pemecahan lemak : 2 -3 kali sehari, 6 kapsul setiap kali (sebelum atau selepas makan)

Harga :
Lecithin : RM52.50
Postage : RM8.00

Make Over Dinding Kaunter Bar

Assalamualaikum dan Hai...

Akibat dari join group Kelab Dekorasi Ikea... saya macam dah tak tentu arah bab mendeko rumah. Haha. Setelah 4 tahun lebih tinggal di rumah ni, barulah ada rasa nak deko rumah... selama ni memang suka deko rumah tapi feel tu belum betul-betul ada... 

Bajet ciput, jadi dekonya ala kadar je. Buat pun sikit-sikit... slow-slow. Takpe, janji ada progress =)

Kali ni deko nya tak banyak. Cuma tampal wallpaper je. Saya dah mula kenal wallpaper Kaison. Bagi saya satu bonus bila kenal Kaison ni sebab wallpaper dia murah je. Satu gulung dengan saiz 45cm x 10 meter cuma RM19.90. Bab pasang, saya pasang sendiri je... jimat. Hehe,

Sebelum tampal wallpaper, dinding ni memang tak berseri langsung, siap ada kesan conteng lagi..haha.


Buat- buat tak nampak jelah disaster kat area ni ye... hihi.


Dah siap pasang.. yeay! Baru laa nampak hidup sikit ruang ni. Untuk dinding rendah ni, oklah... takde la rasa terseksa sangat nak pasang.. kalau dinding tinggi tu memang lenguh la tangan.. harus buat berdua.

Sedikit tips yang saya dapat untuk pasang wallpaper ni... pastikan dinding tu bersih dari habuk... seeloknya, ratakan dinding tu. Dan, bila lekat kepingan sebelah tu, seeloknya, overlap sikit dalam setengah inci... tapi saya tak buat pun,,, huhu. Saya buat ikut suka hati.. Harap2 bertahan lamalah wallpaper ni.. 

Next time saya share pulak keseluruhan ruang ni ya... =)

Manfaat Utama Alfalfa Shaklee

Assalamualaikum dan hai =)

Alfalfa merupakan tumbuhan yang sangat kaya dengan nutrisi. Ianya kaya dengan protein, asid amino, klorofil, serat, 15 zat galian, 10 vitamin, 8 enzim dan fitokimia. 10 biji alfalfa menyediakan nutrisi menyamai segelas susu. Wow! Sesuai sangat untuk individu yang tak suka minum susu =)

Jom lihat manfaat utama Alfalfa dari Shaklee :

  • Mencuci darah, hati dan usus - ianya adalah makanan yng sangat beralkali dan boleh mengembalikan kenormalan badan yang berasid, menghilangkan toksin dari badan, membersihkan hati, kolon, darah dan mencantikkan kulit serta otot.
  • Melawan alahan - Memperbaiki keadaan kulir dan hidung sensitif, kurap, bau badan, dan ulat air (athlete's foot) dengan berkesan.
  • Baik untuk perubahan patologi di dalam usus dan perut - Memperbaiki masalah saluran penghadaman seperti kembung, hyperacidity, ulser gastrik, hepatitis dan sembelit.
  • Menyingkirkan lemak dan kolesterol - kajian klinikal terbukti bahawa penggunaan jangka panjang daripada alfalfa akan menghapuskan lemak, mengurangkan kolesterol, mencegah penyakit jantung, strok dan darah tinggi. Hanya alfalfa sahaja mengandungi saponin, seperti span yang bertindak sebagai serat yang menyerap kolesterol.
  • Melawan tumor - memakan 30 - 50 tablet untuk mengalkalikan badan, dapat memperbaiki sel-sel kanser dan membuang tumor.
  • Melegakan keletihan - melegakan keletihan dan sebagai rawatan kepada kebanyakan penyakit.
  • Mencegah/ merawat atritis - Melegakan sakit atritis.
Recommended :

Untuk kesihatan berpanjangan ~ 2 kali sehari - 10 biji setiap pengambilan

Untuk pencucian usus dan detoksifikasi,cuci darah dan lawan kanser ~ 3 - 4 kali sehari, 10 biji setiap pengambilan

Larutkan 10 biji alfalfa di dalam air, campurkan 3 biji Shaklee Peppermint Ginger Plus dan jus buah atau jus pekat untuk lebih enal. Ia baik untuk sistem usu dan perut. Sesuai diminum pada bila-bila masa.


Harga :
Alfalfa (S) 330 tablets : RM53.75
Alfalfa (L) 700 tablets ; RM97.50
Postage : RM8.00

Make Over Meja Lama Jadi Baru

Assalamualaikum dan Hai =)

Lama tak bercerita kat blog ni, rasa rindu pulak. Rindu pulak pada zaman aktif blogging. Sekarang ni zaman Facebook dan Instagram... blog dah makin suram. Eh, ye ke... Tapi bab nak cari info pasal travel, renovate & deco rumah, kita masih suka blogwalking kan.. betul tak?

Okeylah kali ni nak cerita aktiviti biasa-biasa... aktiviti takde kerja, cari kerja... hihi. Kisahnya kami anak beranak make over meja lama yang dah buruk dan tak berseri tu... yang macam dah taknak orang pandang kepada meja yang lawa, berseri dan tiba-tiba jadi rebutan. Hahaa,,,,


Ini mejanya,,, alahai sedih betul rupa dia kan. Ini meja lejen.. bertahun-tahun guna dari zaman saya sekolah rendah. Orang terakahir guna meja ni, adik saya. Wujud di rumah saya pun sebab adik nak tumpangkan meja ni kat sini sebab dia berpindah rumah sewa....

Jadi, alang-alang tinggal sini, biar saya make up kan meja ni,,, boleh la saya guna kejap. Hihi... nak make up ni saya cuma guna spray warna putih untuk bahagian kaki meja dan balut dengan wallpaper Mr DIY. Masa tu, ada wallpaper ni ada offer.. dapatlah beli dengan harga RM6.90 segulung... 


Hasil meja yang dah siap make up. Berubah rupa terus, kan?


Meja kedua yang di make up kan. Meja ni lagi lama usianya dari meja tadi. kalau tak silap, meja ni wujud masa umur saya 4 atau 5 tahun kot. Atau mungkin 6 tahun. Sekarang umur saya dah 32tahun... haaa lama betul meja ni bertahan kan... ni meja Along saya.. hihi. Tapi dah jadi harta saya pulak. Hihi...



Okey, siap! Dua-dua meja dah lawa, kan. Nampak macam meja baru dah. So, jadi lah rebutan di antara anak-anak saya. Haha... siap pesan, jangan pulangkan meja2 tu pak saudara diorang...hihi.... Bila post gambar2 ni ke group whatsapp famili pun, diorang teruja. Apatah lagi pemilik terakhir meja ni....

Okeylah..ni je make over nya.. Atleast bila dah make over ni, takdelah rasa nak buang atau beli yang baru, kan... jimat... jimat. Okey, next kita make over benda lain pulak =)

Promosi Sepanjang November 2016

Assalamualaikum dan Hai =)

Alhamdulillah, sekarang kita dah masuk bulan November. Cepatnya masa berlalu, dah hampir sampai ke hujung tahun pun. Okay lah, seperti biasa, setiap kali masuk bulan baru, Shaklee akan umumkan promosi untuk sepanjang bulan tersebut... jadi, apa promosi sepanjang November ni? Check it out =)

NUTRIFERON
Normal Price : RM181.25

BELI ENAM DAN PERCUMA 1
Retail Price : RM1,087.50

TWIN PACK ( Diskaun 5%)
Retail Price : RM344.35

ISTIMEWA!!!
Harga Promosi untuk sekotak : RM155.35

ALFALFA (L) 700 tablet
Normal Price : RM97.50

BELI TIGA DAN PERCUMA 1
Retail Price : RM292,50

ISTIMEWA!!!
Harga Promosi untuk sebotol : RM73.10

ALFALFA (S) 330 tablet
Normal Price : RM53.75

BELI TIGA DAN PERCUMA 1
Retail Price : RM161.25

ISTIMEWA!!!
Harga Promosi untuk sebotol : RM40.30

LECITHIN (180 Capsules)
Normal Price : RM52.50

BELI TIGA DAN PERCUMA 1
Retail Price : RM157.50

ISTIMEWA!!!
Harga Promosi untuk sebotol : RM39.35

VITALEA FOR CHILDREN (60 Tablets)
Normal Price : RM111.00

BELI TIGA DAN PERCUMA 1
Retail Price : RM333.00

ISTIMEWA!!!
Harga Promosi untuk sebotol : RM83.25

Okey, dah tau promosi dan harganya sekali, boleh lah buat pilihan nak yang mana dan berapa botol, kan. Jangan lepaskan peluang promosi bulan ni, terutamanya untuk uolls yang teringin nak kurus, Kombinasi Alfalfa + Lecithin sangat serasi dan mantap. Boleh add on Silera Chia Seed bersama untuk kesan yang lebih optimum =)

Jangan segan hubungi saya ya...