Happy Birthday Kak Long Safiyyah

Assalamualaikum...

Genap usia Kak Long Safiyyah enam tahun pada 20 April ni. Cepat je masa berlalu. Tapi celebrate awal sket di Montessori sbb 20hb tu Ahad. Pulak tu ahad dah nak gerak ke Kedah. So, sekali jalan je la dgn bday adik2 =)

Tema kek tak lari jauh dari si adik bongsu. Cuma buat 4 segi. Saya buat Moist Choc Cake dan frosting Choc Ganache sbb kek coklat senang diterima kanak-kanak kan.

Bersama kawan-kawan...


Aunty Sue bgtau..kawan-kawan excited dengan kek kakak. Mana tak nye... penuh coklat. Wehuuu. Alhamdulillah selesai Birthday anak-anak dan papanya bulan Feb lepas untuk tahun ni. Tinggal birthday mama la pulak bulan Sept ni. InsyaAllah jika umar masih panjang =)

Oh yeee... tengok tudung Kak Long tu. Sebenarnya tu Innerneck saya beli online. Tp saya tak berkenan sbb bagi saya kain dia keras. So bg Kak Long buat tudung sekolah pun ok =)

The Triple Celebrations

Assalamualaikum...

April datang lagii. Alhamdulillah. Bulan ni, dua orang puteri saya menyambut hari kelahiran mereka. Yang sulung dan yang bongsu. Yang tengah bulan Jan lepas. Jadi, untuk meraikan mereka, saya bake lah cake untuk di bawa ke Taska dan Tadika masing-masing. Yelah,, asek buat kek orang lain je kann.

Untuk anak bongsu, Amirah Hannani saya buatkan Moist Choc Cake No.2. Dipenuhi kitkat dan M&M. Amirah sambut birthday ke dua dia pada 18 April. Hari yang sama bawa kek ni ke taska =)

Sambil2 tu, buat farewell untuk Amirah skali. Maklum la.. ini bulan last dia sbg warga taska.


Haaa.. ni pulak kek utk anak tengah, Si Kak Ngah Sarah. Birthday dia bulan Jan. Tapi baru skrg nak hantar kek ke taska. Huhu. Maaflah Kak Ngah. Edible ni dari Jan mama dah order.. pastu perap disebabkan malas sgt nak buat lollichoc. Huhu. So, dah alang-alang celebrate bday adik, mama buat la kek Kak Ngah skali.

Edible image pada cupcake ni sepatutnya nak lekat pada lollichoc. Tapi dek kemalasan serius nak layan coklat, endingnya wat cupcake je lah.

Terkejut tengok pic yang cikgu dia sent kat whatsapp.. Eh... ada lagi spec ni? Sama mcm dalam gambar edible Image. Haha.

Untuk kek Sarah saya buat Italian Rainbow Cake dengan frosting fresh cream. Filling dia saya isi sikit dengan Choc Ganache. Seingat saya masa bday Sarah yang pertama saya tempah kek yang sama dari sifu saya, Elliez Deheart =)

Gambar2 sepanjang celebrate ni, cikgu yang sent thru whatsapp. Heee...

Alololo Amirah Hannani.. macam takde feel je potong kek. Ke susah nak potong? Sure bebudak berebut2 nak coklat atas tu.

Kak Ngah Sarah dah 4 tahun.. sure feel dia potong kek lain dari adik. Lebih excited nak pulak kek ada gambar sendiri kan.


Teruja tengok cikgu2 wat small party. Siap ada cawan, pinggan topi bagai. Hehe. Saya cuma antar kek je. Yang lain cikgu uruskan. Dan saya tak join pun.. Haha... 

Worait.. hopefully next year masih berpeluang buat kek utk mereka. Tapi yang pastinya bukan kat taska ni dah. Next year Sarah kena pindah tadika lain la pulak. Taska ni terima sehingga kanak2 umar 4 tahun sahaja =)

Bye...

I'm Officially Resign From Goverment

Assalamualaikum...

Kalau dalam post sebelum ni saya pernah luahkan yang saya nak berhenti kerja. Ada banyak faktor yang mendorong sebenarnya. Langkah pertama saya buat ialah ambil cuti tanpa gaji selama 3 bulan bermula Jan tahun ni. Actually saya minta 6 bulan tapi tak disokong. Huhu. Kalau ikut kelayakan tahun, mungkin saya boleh ambil 10 bulan ctg. Sebab, tahun 2014 ni genaplah 10 tahun saya dalam perkhidmatan awam. Langkah mengambil ctg ni sebenarnya dicadang dan disokong penuh oleh bos hakiki saya, iaituuuu... suami saya la.

Apabila ctg sudah masuk bulan terakhir iaitu bulan Mac, saya mula apply ctg yang baru, untuk 3 bulan lagi. Banyak faktor juga buat saya nak smbung ctg ni. Masa ni saya belum nak hantar surat resign lagi.

Sayangnya, permohonan saya ditolak. Sesudah bercerita dgn mak, hubby.. akhirnya saya mulakan istikharah. Ada la dalam seminggu. Istikharah ni saya buat bersekali dgn sunat taubat & hajat. Dhuha hari-hari tak miss. Alhamdulillah walaupun tiada mimpi yang datang tapi kata hati, naluri mmg kuat utk resign saja. Haa.. samalah dgn sign masa nak kawen dgn hubby dulu. Haha.

End Mac, saya submit surat resign. Actually bukan notis 30 hari macam dalam pic ni. Notis saya tu lebih kepada 24 hours notice. Surat pun saya bagi 3 set. Saya serahkan pada admin untuk pilih mana surat paling sesuai. Sblm submit surat ni byk rujukan jugak dibuat. Salah satunya nak reconfirm saya rujuk sorg ex Officer PSM KKLW yang dah bertukar ke JPA. Dan dari segi pekeliling dan contoh surat, saya rujuk Pekeliling Perkhidmatan Bil. 23 Tahun 2009. Dah submit ni rasa lega semacam je. Rasa lepassss.

Itulaa jawatan saya dalam perkhidmatan awam. Jawatan ni utk lulusan SPM je. Saya lapor diri dulu September 2004. Dalam bulan kelahiran saya. Masa tu starting gaji dalam RM600 lbh je. Skrg dah jejak RM1.6k Tapi dengan rela hati saya lepaskan untuk jiwa yang lebih berhak. Yang lebih memerlukan kerja tetap dlm gomen. Alasan yang saya highlight dalam surat ni ialah memberi tumpuan penuh pada keluarga dan perniagaan.

Masa nak resign ni, macam2 juga saya fikir. Mesti org kata saya buang rezeki, rugi, sayang, bla bla... Tapi takpe.. saya dah minta petunjuk dari NYA. Masa berniat nak resign pun, Allah hadirkan saya begitu ramai housewife yang bg support.Tapi Alhamdulillah.. lepas resign, perkara2 buruk yang saya fikir tu.. takde pun. Ramai yang sokong. Alhamduillah Allah mudahkan segala urusan.

Ada juga tanya.. "Habis tu, kena bayar la 3 bulan gaji?" Iskkk.. baca pekeliling btul2. Sebulan gaji je. Masa tu, pendapat saya.. bila notis kurang 30 hari, kita kena bayar balik sbb gaji utk bulan tu dah buat dan tak boleh nak tarik balik.. so, kena la pulangkan balik gajinya. Ada yang kata bukan. Sbb itu kira denda. Okay, confuse. Tetapi, bila saya dah resign dlm tempoh singkat... pendapat saya tu ada asasnya. Last week, PSM call dan bgtau saya, gaji untuk April akan tetap masuk dalam akaun saya. Then saya kena bayar balik ikut jumlah yang masuk tu. Apapun saya kena bincang dgn Bhgn Kewangan. So, nanti saya update semula pasal ni ye. Sbb saya belum setel bab bayar2 ni. Dan kalau masa resign ni kita ada hutang dgn gomen..cth pinjaman komputer ke... kita kena setelkan lah. Kalau loan rumah, saya tak sure la. Saya mmg xde loan dgn gomen. So, kena byr gaji je lah.

Alhamdulillah, kalau org tanya saya kenapa saya resign? Jawapan saya, tugas hakiki saya di rumah. Bukan di luar rumah. UAI kata.. "Allah kata sebaik2 perempuan yang duduk di rumah". InsyaAllah, saya rasa bila duduk di rumah saya lebih dekat dgn DIA. Masa saya kerja, saya banyak leka. Balik kerja saya leka lagi smpai tgh malam sbb nak siapkan order kek. Suami, anak2 terabai, Bekalan utk akhirat tak pernah nak topup, takde buat ot. Dan yang betulnya, hanya kita tau kemampuan dan apa yang kita nak. Betul tak. Satu lagi, sbb husband mmg dah byk kali ckp dia lg suka saya stay di rumah dan buat je bisnes online. Dapat jaga anak sendiri. Saya taknak fikir benda2 buruk yg biasa org sogok kat kita tu. Takmau la tarik ion2 negatif tanpa sedar ni. Sebab selagi kita dekat dgn DIA insyaAllah selagi itu kita selamat. Menjadi seorg WAHM, semakin kuat rasa dan sifat kebergantungan kita kepada Allah. Wallahualam.

Aktiviti Di Dataran Putrajaya

Assalamualaikum...

Cite hal aktiviti anak lagi. Hehe. Kali ni kami spent time dekat je. Dataran Putrajaya. Plan asal datang ke sini untuk gunakan voucher Matta Fair ke dua, iaitu Cruise Tasik Putrajaya. Tapi, salah kami lah jugak sbb datang dah petang. Next trip jam 7 petang. Sangat la tak sesuai nak belayar maghrib2 nih.So, taknak la balik macam tu je. Nak pulak kat tengah2 dataran tu macam memanggil je..hehe. Yang sebenarnya taktau pun ada aktiviti mcm tu kat sini. Maklumle kami kan orang Puchong =D

Banyak sangat jualan2 mainan kat sini. Kelabu mata anak2. Antara tarikan bebudak ni, tentu laaa belon buih tu. Hmm. Saya x minat btul nak membelinya. Tapi, dari jauhhh nampak banner 'Giant Bubble'. So, tuju kat situ jelah. Malas nak beli bawak balik. Lagipun tak pernah merasa ni main bubble gergasi. Pengalaman baru ni. Hehe.

Alaa... tak ingat la brapa RM. Sbb hubby yang beli. Belasah je la. Tapi takde la mahal sangat nak compare dgn keseronokan anak-anak dan mak bapak budaknya. Seriusly mmg syokkk.

Gambar kat atas tadi, besennya kecik je. Bila habis, hubby nak topup katanya. Trus beli yg besar. Haha.. puas hati.

Syokk.. takyah tiup2. Angin kuat kat sini. Syok,kan. Benda macam ni pun bole buat duit. Asal kita kreatif, semua jadik.

Dah habis main buih, main kereta control lak. Layan je la selagi tak hujan. Hari dah gelap nak hujan sebenarnya.

 
Si adik je la main kejap je. Pastu nangis. Takut gamaknya.

Sebelum balik, sempat lagi kena paw. Beli mainan la kan. Bersepah2 org jual mainan kat situ. Layan je la. Oh ye.. kasut roller blade pun ada gak. Haih, kalo ikut nafsu remaja yg masih berbaki, nak gak aaii me-roller. Haha. Nasib baikkk dah kawen. Ngeee. Okaylahhh.. sampai di sini lah dulu cerita kali ni.. =)

Farm In The CIty, Seri Kembangan

Assalamualaikum...

Hasil Matta Fair hari tu, maka kami mencuba nasib di destinasi pertama. Farm In The City, Seri Kembangan. Tak jauh pun dari rumah kami. Lebih kurng 15minit kalau tak jem. Kalau nak pegi sini eloknya pagi la.. dan bawak la topi dan lebih afdal pakaikan anak2 kasut sukan. Selesa utk mereka. Takyah la baju yang heavy2 sgt sbb konsep tempat ni, kebun. So, kalo baju tebal2, sian diorg panas. Kalau lupa bawak topi x pe. Situ ada jual topi jugak. Ohye, jangan lupa bawa air mineral. Sini luas tempatnya.

Tengok pintu masuk aje pun anak2 dah excited semacam. Tapi secara psikologinya anak2 mmg suka pegi zoo kan. So, mmg best la bawak kanak2 ke sini.

Masa mendaftar, kami just tunjuk voucher yang dibeli masa Matta Fair. Takyah bayar la dah. Cuma tambah sket utk horse riding budak2. Dapat la vitagen utk setiap tiket.

My Three kids. See.. saya pakaikan sport shoes. Baju pun yg tak memanaskan. Cuma topi je lupa bawak. Kitorg pun tak perasan ada kiosk jual topi.


T
Tak takut..

Jinak kambingnya. Kalau anak2 tak biasa duk kampung, elok la bawak ke mari.

Tempat ni paling anak-anak suka. Arnab nya pun jinak belaka.

Kalau tak datang sini, tak kenal la anak ayam. Kat sini jugak dapat peluang pegang anak ayam. Hai anak-anak...masa kecik2, ni la mainan mama kamu. Sampai kena kejar dek mak ayam. Haha.

Bagi makan swan. Last bagi makan swan masa hanimoon kat Bukit Tinggi dulu. Skrg anak dah tiga dah. Hehe.

Takut-takut je pegang burung. Bebudak seram gak sbb kuku burung tu cengkam lengan. Huhu.

Aktiviti sblm keluar, naik kuda la dua beradik tu. Si adik kecik tak naik sbb tak cukup tinggi. Hihi.

Ahamdulillah selesai satu trip untuk anak-anak. Sebenarnya banyak lagi gambar tapi highlight sikit je la. Next trip will update soon... Thanks for reading guys =)

 
Copyright © My Soul, My Life, My Journey... | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in